ایمپلنت دندان شباهت بسیار زیادی به دندان طبیعی دارد و ممکن این تصور اشتباه را در ذهن ایجاد کند که نیاز به مراقبت خاصی ندارد. ایمپلنت نوعی جراحی به شمار می رود و مانند هر جراحی دیگری برای بهبودی نیازمند مراقبت های ویژه ای است.
ایمپلنت به عنوان یک جسم خارجی در دهان شما قرار می گیرد. اگر می خواهید بدون عوارض خاصی از مزایای فوق العاده درمان ایمپلنت بهره مند شوید لازم است مراقبت بعد از ایمپلنت را جدی بگیرید.
طول درمان ایمپلنت از مرحله جراحی و کاشت فیکسچر تا مرحله قرار دادن پروتز (روکش ایمپلنت) برای افراد با شرایط مختلف یکسان نیست. دوره درمان برای اغلب بیماران بعد از حدود 3 تا 6 ماه بعد از جراحی اولیه کاشت دندان تکمیل شده و بهبود می یابند.
اگر قصد دارید جای خالی دندان های از دست رفته را با ایمپلنت پر کنید یا به تازگی این درمان را انجام داده اید، برای آشنایی با مراقبت های بعد از ایمپلنت با این مقاله از سایت کلینیک دندانپزشکی دکتر مهشید جمشیدی همراه باشید.
یکی از عوامل مهم برای موفقیت درمان ایمپلنت دندان و کاهش دوره بهبودی که دندانپزشکان به طور ویژه ای بر آن تاکید دارند، مراقبت بعد از ایمپلنت است. مراقبت بعد از کاشت دندان از عفونت لثه، استخوان فک و دندان های مجاور جلوگیری خواهد کرد.
عوارضی که در اثر بی توجهی به نکات مراقبتی ممکن است برای شما پیش آید نه تنها هزینه اضافی برایتان به دنبال دارد بلکه روند درمان را نیز دچار اختلال می کند.
صحیح تمیز کردن صحیح ایمپلنت ها نیز بعد از کاشت بسیار مهم است. اگر ایمپلنت ها به شکل صحیح پاکسازی نشوند، دچار التهاب و خونریزی می شوند.
این بیماری که «مخاط لثه ای» یا پری ایمپلنتیتیس نامیده می شود در اثر عدم مراقبت بعد از ایمپلنت ایجاد می شود و اگر در مراحل اولیه باشد قابل درمان است. در غیر اینصورت با گسترش خونریزی، می تواند منجر به عفونت یا حتی از دست دادن ایمپلنت دندان شود. در این شرایط امکان درمان وجود ندارد و نهایت پایه ایمپلنت از داخل فک خارج می شود و در مواردی پس از پیوند استخوان ایمپلنت مجددا جایگزین خواهد شد.
به طور کلی مراقبت بعد از ایمپلنت را تا زمانی که پایه تیتانیومی به طور کامل به استخوان فک جوش بخورد باید ادامه داد. یک سری مراقبت ها نیز مانند دندان های دیگر باید برای دندان جایگزین انجام شود.
پس از اینکه استوانه فلزی به عنوان پایه در لثه قرار داده می شود و تا قبل از جای گذاری تاج دندان باید یک سری نکات و دستورالعمل ها را به عنوان مراقبت های کوتاه مدت بعد از ایمپلنت مورد توجه قرار داد تا پایه به طور کامل به استخوان فک پیوند بخورد.
مراقبت های 48 ساعت اول بعد از کاشت ایمپلنت تاثیر بسزایی در روند بهبودی، کارایی صحیح ایمپلنت و افزایش دوام و ماندگاری ایمپلنت دارد. به طور کلی اغلب حساسیت ها و علائم در این زمان ایجاد می شود.
در 48 ساعت اول بعد از جراحی و کاشت فیکسچر نکات زیر را رعایت کنید:
مراقبت بعد از ایمپلنت دندان بعد از بهبودی محل جراحی و کاشت فیکسچر و حتی بعد از قرار گرفتن پروتز باید ادامه داشته باشد. عدم توجه به نکات مراقبت بعد از کاشت دندان یا رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب باعث آسیب دیدن دندان کاشته شده و کاهش عمر مفید آن خواهد شد. حتی ممکن است عوارضی مانند عفونت لثه را نیز در پی داشته باشد. اگر می خواهید دندان ایمپلنت شده سالمی داشته باشید باید مانند دندان های طبیعی از آن مراقبت کرده و نکات زیر را بعد از کاشت ایمپلنت مد نظر قرار دهید.
رژیم غذایی مناسب بعد از کاشت ایمپلنت به ویژه در روزهای نخست بعد از جراحی بسیار حائز اهمیت است. بهتر است در 24 ساعت اول غذاهای نرم مانند آش، سوپ و فرنی که نیاز به جویدن ندارند را مصرف کنید.
تا حدود 3 تا 6 ماه بعد و بهبودی کامل محل جراحی از مصرف غذاهای سفت و سخت، نوشیدنی های گاز دار و الکی، نوشیدنی ها و خوارکی های تند و بسیار سرد و داغ خودداری نمایید.
شیر، پنیر، ماست، ژله، آبمیوه، اسموتی، کمپوت میوه، بستنی میوه ای، پودینگ، انواع شیک ها، پاستا، اسپاگتی، تخم مرغ، ماهی آبپز، مرغ کباب شده نرم، انواع پوره، انواع کیک، انواع سوپ، سیب زمینی آبپز، سبزیجات بخارپز، لوبیای پخته و له شده، برنج و ماکارونی کاملا پخته شده از جمله بهترین مواد غذایی بعد از ایمپلنت دندان هستند که مصرف آن ها توصیه می شود.
بعد از جراحی ایمپلنت و تا زمان بهبودی کامل باید از مصرف برخی مواد غذایی اجتناب نمایید. همچنین برای نوشیدن مایعات نباید از نی استفاده کنید. زیرا نوشیدن با نی مانع از ایجاد سلول های جدید و بهبود محل جراحی و از بین رفتن لخته های خون ایجاد شده در محل جراحت شده و عارضه ای به نام حفره خشک دهان را ایجاد می کند.
قند، آب نبات، کلوچه، چیپس، استیک، آجیل، پاپ کرن و گوجه فرنگی از جمله خوراکی های نامناسب بعد از ایمپلنت دندان هستند.
یکی از سوال هایی که در رابطه با کاشت ایمپلنت دندان وجود دارد این است که آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟
پس از جراحی کاشت ایمپلنت طبیعی است که کمی درد و خونریزی داشته باشید. میزان درد و شدت خونریزی در افراد مختلف متفاوت است. در برخی افراد درد به حدی کم است که حتی نیازی به مصرف مسکن ندارد و خونریزی چند ساعت بعد از جراحی قطع می شود.
معمولا از شما خواسته می شود تا چند ساعت بعد از جراحی یک گاز استریل را با فشار ملایم روی محل جراحی نگه دارید تا لخته خون تشکیل شده و خونریزی قطع شود. اگر خونریزی ادامه پیدا کرد می توانید گاز استریل دیگری را روی قبلی قرار داده و هر 30 تا 45 دقیقه یکبار آن را عوض کنید.
بعد از کاشت فیکسچر ایمپلنت معمولا خونریزی خیلی کمتر از خونریزی بعد از کشیدن دندان است. زیرا زخم بازی وجود ندارد که خونریزی کند.
احساس درد به مدت 7 تا 10 روز و وجود مقداری خود در بزاق دهان تا 24 ساعت طبیعی است. درد بعد از کاشت ایمپلنت به طور طبیعی به مرور کاهش یافته و بهبود پیدا می کند و خونریزی به طور کامل قطع می شود.
در این مدت برای کاهش درد می توانید از داروهای مسکن با نسخه یا بدون نسخه مانند ایبوپروفن، طبق دستور پزشک یا بروشور دارو استفاده کنید. اگر بعد از 2 هفته درد یا ورم افزایش یافت و با تب و علائم عفونت ایمپلنت همراه بود حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
برای اطمینان بهتر است دو تا 3 روز سرکارنرفته و از رفتن به مهمانی و مراسمات دیگرصرف نظر کنید و درمحیطی آرام به استراحت بپردازید.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 5 / 5. تعداد نظرات : 1
اولین نظر را شما ثبت کنید!