علت درد دندان بعد از عصب کشی چیست؟ درد دندان بعد از انجام عصب کشی تا چه مدت طبیعی است؟ برای تسکین درد دندان بعد از درمان ریشه و عصب کشی چکار کنیم؟
عصب کشی دندان یک روش تهاجمی برای درمان مشکلات ریشه دندان است. از این رو درد دندان بعد از عصب کشی طبیعی بوده و چند روز طول می کشد تا این درد کاهش و بهبود یابد.
برای پاسخ به سوالات خود در مورد درد بعد از عصب کشی دندان و کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش درمانی تا پایان این مقاله با سایت کلینیک دندانپزشکی دکتر مهشید جمشیدی همراه باشید.
بسیاری از افراد تصور می کنند که علت احساس درد در دندان عصب کشی شده، ناقص بودن فرآیند درمان یا عدم مهارت کافی دندانپزشک در انجام درمان عصب کشی است.
اگرچه تخصص و مهارت دندانپزشک برای انجام هر اقدام درمانی یا زیبایی بر روی دندان ها اهمیت زیادی دارد اما علت درد دندان بعد از عصب کشی معمولا دلایلی غیر از این مورد است که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
طی فرآیند انجام عصب کشی دندان، دندانپزشک به پاک سازی ریشه دندان و شکل دادن به کانال ریشه می پردازند. همچنین مسیر کانال ریشه دندان را با مواد مخصوصی مسدود می کند تا هیچ میکروبی نتواند ریشه دندان را آلوده کند و میزان رشد آن ها به کمترین حالت ممکن برسد.
اطراف دندانی که مورد درمان عصب کشی قرار می گیرد معمولا حساس تر شده و به همین دلیل ممکن است فرد تا چند روز بعد کمی احساس درد را تجربه کند. برخی افراد این درد بعد از عصب کشی دندان را به صورت تیر کشیدن توصیف می کنند.
این احساس درد تا حدود 3 تا 5 روز طبیعی بوده و می توان با مصرف مسکن ها و داروهای ضد التهاب، درد و نارحتی را تا حد زیادی کاهش داد.
اما اگر درد بعد از درمان عصب کشی بسیار شدید و غیر قابل تحمل بود و بیش از این مدت به طول انجامید باید به دندانپزشک مراجعه شود.
در برخی موارد بیمار بعد از درمان عصب کشی با شکایت از دردهای مدام و شدید و غیر عادی به دندانپزشک مراجعه می کند. دلایل این درد می تواند یکی از موارد زیر باشد.
درد دندان بعد از درمان عصب کشی اغلب هنگامی رخ می دهد که بعد از درمان، دندان دچار عفونت شود. در صورتی که بخش پر شده دندان دچار نشتی شود راه نفوذ باکتری ها از طریق بزاق دهان به شیارهای پر کردگی باز می شود.
با ورود باکتری ها به کانال ریشه، عفونت اتفاق می افتد. بروز عفونت در کانال ریشه قابل درمان است مگر در مواردی که ریشه دندان شکسته یا زیر خط لثه دچار آسیب شده باشد. در این حالت چاره ای جز کشیدن دندان وجود ندارد.
از این رو اغلب دندانپزشکان توصیه می کنند دندان بعد از عصب کشی روکش شود تا استحکام و مقاومت از دست رفته را باز یافته و در برابر حمله باکتری ها و میکروب ها مصون بماند.
پر کردن بیش از حد دندان یا استفاده از روکش بزرگ برای دندان عصب کشی شده باعث می شود به دیواره دندان فشار وارد شده و فرد در ناحیه ریشه دندان احساس درد داشته باشد. این درد معولا بیش از 5 روز طول خواهد کشید.
در این صورت می توان با برداشتن کمی از مواد پر کننده دندان یا تنظیم مجدد اندازه روکش، مشکل را برطرف نمود.
یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث احساس درد دندان بعد از عصب کشی شود، عفونت استخوان فک در ناحیه دندان عصب کشی شده است. در این شرایط عفونت باید به طور کامل پاکسازی و سپس سیلانت شود، آنگاه با مواد پر کردنی به صورت کامل ترمیم شود.
در صورتی که با وجود پاکسازی همچنان باکتری درون استخوان فک و اطراف ریشه دندان پنهان شده و باقی بماند، درد و التهاب بیشتری ایجاد می کند. باکتری های باقی مانده با مصرف آنتی بیوتیک و توسط سیستم ایمنی بدن از بین می روند.
در زمان عصب کشی، معمولا دندانپزشک ریشه دندان را با استفاده از سدیم هیپوکلریت شستشو می دهد. با این کار همه باکتری ها از بین رفته و بافت های عصبی باقی مانده نیز ضد عفونی می شوند.
گاهی مقداری از این محلول به خارج از ریشه دندان نشت کرده و باعث می شود بیمار احساس درد داشته باشد. در این موارد مصرف داروی مسکن و آنتی بیوتیک های تجویزی موثر خواهد بود.
هر دندان چند کانال ریشه دارد که گاهی تشخیص آن ها به ویژه در دندان های مولر (دندان های آسیاب بزرگ) سخت است. گاهی در هنگام عصب کشی، دندانپزشک متوجه برخی عصب های عفونت کرده داخل دندان نشده و ممکن است آن ها را رها کرده باشد.
عصب دندان که به حال خود رها شده باشد باعث می شود دندان ها به سرما و گرما حساس تر شده و اگر عفونت هم داشته باشد به فشار نیز حساس خواهد شد. در ان حالت فرد بعد از عصب کشی دندان، بیش از 5 روز احساس درد دارد و باید هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه نماید.
گاهی پر کردن کانال ریشه دندان با سمنت پزشکی باعث رسوخ کمی مواد به نوک ریشه می شود. این اتفاق نیز یکی دیگز از دلایل درد دندان بعد از عصب کشی به شمار می آید. میزان این درد به مقدار ماده ای دارد که هنگام پر کردن دندان استفاده شده است.
اگر نوک ریشه پیش از روت کانال دچار عفونت باشد، یک فضای کوچک برای سمنت اضافه به وجود می آید که باعث می شود دندانپزشک متوجه پر شدن بیش از حد آن نشود. گاهی نیز وجود یک حباب هوای کوچک باعث ایجاد فشار به ریشه دندان و احساس درد می شود.
کمی احساس درد بعد از درمان عصب کشی دندان و با از بین رفتن اثر داروی بی حسی، کاملا طبیعی است. حتی اگر عصب کشی دندان به روش روتاری انجام شود باز هم کمی احساس درد وجود دارد اگر چه میزان آن از عصب کشی به روش سنتی کمتر است.
به طور کلی می توان گفت درد دندان بعد از عصب کشی تا حدود 3 الی 5 روز طبیعی و نرمال است و با مصرف مسکن ها و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی می توان این درد را تسکین داد.
اگر احساس درد و ناراحتی به مرور بهبود نیافته یا تشدید شده و با مصرف مسکن نیز آرام نشد، لازم است هرچه سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
در صورتی که عصب کشی دندان توسط دندانپزشک مجرب و متخصص انجام شود و بیمار بعد از درمان به خوبی از دندان عصب کشی شده مراقبت کرده و بهداشت دهان و دندان با دقت رعایت نماید معمولا مشکل خاصی پیش نمی آید. در این صورت غیر از چکاپ های دوره ای نیازی به مراجعه به دندانپزشک وجود ندارد.
اما در صورت بروز هر یک از موارد زیر بعد از درمان عصب کشی دندان مراجعه به دندانپزشک ضروری خواهد بود.
همانطور که گفته شد اگر بیمار بعد از عصب کشی، درد غیرقابل تحمل و بیش از 5 روز داشته باشد باید حتما به دندانپزشک مراجعه نماید. اما در ساعات و روزهای اولیه استفاده از برخی داروها و روش های درمان های خانگی کاهش درد دندان بعد از عصب کشی می تواند موثر واقع شود.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 5 / 5. تعداد نظرات : 2
اولین نظر را شما ثبت کنید!