آیا مینای آسیب دیده دندان قابل ترمیم است؟ چه روش هایی برای ترمیم مینای دندان آسیب دیده وجود دارد؟ چه عواملی به مینای دندان آسیب می رساند؟ چگونه می توان از آسیب به مینای دندان پیشگیری کرد؟
مینا پوشش بیرونی دندان و سخت ترین و محکم ترین بافت در بدن انسان است. این ماده از بلور فسفات کلسیم تشکیل شده و تاج دندان را پوشش می دهد. مینا مانعی ارتجاعی برای محافظت از دندان در برابر پوسیدگی و فرسایش است.
قسمت مینای دندان شفاف است و نور را از خود عبور می دهد. رنگ دندان شما چه سفید باشد چه کرم، خاکستری یا زرد مربوط به عاج دندان است که زیر پوشش مستحکم مینا قرار دارد.
با وجود قدرت و استحکام بالای مینای دندان برخی عوامل و غذاها و نوشیدنی ها باعث آسیب و فرسایش این بافت و یا لکه دار شدن آن می شوند.از آنجایی که مینای دندان سلول زنده ندارد در صورت آسیب دیدگی نمی تواند به طور طبیعی بازسازی شود . شما برای ترمیم مینای دندان آسیب دیده باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
عدم توجه به مراقبت از مینای دندان یا عدم درمان مینای آسیب دیده باعث پوسیدگی کل دندان شده و سلامت کل دهان و دندان شما را در معرض خطر قرار می دهد.
در این مقاله از سایت کلینیک دندانپزشکی دکتر مهشید جمشیدی به بررسی دلایل آسیب به مینای دندان، راه پیشگیری از آسیب و مراقبت از آن و روش های درمانی ترمیم مینای دندان آسیب دیده خواهیم پرداخت. برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان با ما همراه باشید.
مینای دندان از دندان ها در برابر عادات روزانه مانند گاز گرفتن، جویدن، خرد کردن و دندان قورچه و نیز دما و مواد شیمیایی نامناسب محافظت می کند. با وجود مقاومت و استحکام بالا مینا، این بخش از دندان ممکن است به دلایل مختلف دچار شکستگی با ترک شود. مینای دندان آسیب دیده بر خلاف استخوان شکسته یا ترک خورده نمی تواند خود را ترمیم کند. بنابراین هنگامی که دندانی شکسته یا دچار ترک می شود باید برای ترمیم و درمان آن اقدام شود.
انواع آسیب به مینای دندان را می توان شامل دو مورد زیر دانست:
سایش ناشی از مالیدن چیزی به دندان است که به مینا آسیب وارد می کند. از جمله عوامل سایش مینای دندان می توان به مسواک زدن نادرست، خراشیدن دندان با خلال دندان و تراشیدن دندان هنگام برداشتن پروتزهای تکه ای اشاره کرد.
فرسایش هنگامی اتفاق می افتد که مینای دندان در معرض مواد غذایی و نوشیدنی های اسیدی یا اسید معده قرار گیرد. همچنین سموم و اسید تولید شده توسط باکتری های پلاک دندان در اطراف خط لثه نیز باعث فرسایش مینای دندان می شود.
از دست رفتن و آسیب دیدگی مینای دندان همیشه آشکار و قابل مشاهده نیست اما برخی علائم می تواند نشان دهنده احتمال آسیب به مینای دندان باشد.
آسیب دیدگی و تخریب مینای دندان باعث می شود محافظت از مینای دندان کاهش یافته و دندان در معرض صدمات و عوارض مختلف قرار گیرد. در نتیجه شما ناگزیر به اقدامات درمانی برای دندان خود خواهید شد. از جمله مهمترین عوامل موثر در تخریب مینای دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مینای دندان آسیب دیده، دندان را در معرض پوسیدگی قرار می دهد. آسیب به مینای دندان که به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق می افتد اجتناب ناپذیر است. اما با برخی اقدامات و پیروی از یک برنامه منظم مراقبتی می توان آسیب به مینای دندان را به حداقل رساند و جلوی از بین رفتن مینای دندان را گرفت. برخی از این اقدامات عبارتند از:
اگر هنگام مسواک زدن و غذا خوردن در دندان هایتان حساسیت بیش از حد حس می کنید حتما به دندانپزشک مراجعه نمایید.
با افزودن دهانشویه حاوی فلوراید به برنامه بهداشت و مراقبت از دهان و دندان خود می توانید نقاط و حفره هایی در دهان که دسترسی به آن ها سخت است را تمیز کرده و باکتری های پلاک دهان که باعث ضعیف شدن مینای دندان می شوند را خنثی کنید.
همچنین درمان های پیشگیرانه مانند فلوراید تراپی یا فیشور سیلانت برای کودکان در سنین پایین می تواند به پیشگیری از پوسیدگی دندان و فرسودگی مینا کمک کند.
مینای دندان قادر به ترمیم و بازسازی خود نیست از این رو در صورت آسیب دیدگی باید ترمیم و درمان شود. در این بخش به معرفی روش هایی که به طور معمول برای ترمیم مینای دندان آسیب دیده به کار می رود می پردازیم.
بازیابی مینای دندان اولین و ساده ترین روش برای ترمیم مینای دندان آسیب دیده است. اگر آسیب به مینای دندان جزئی باشد دندانپزشک معمولا بازیابی مینای دندان با استفاده از یک خمیر دندان معدنی در خانه را توصیه می کند. این نوع خمیر دندان به افزایش کلسیم طبیعی که مینای دندان را تشکیل می دهد کمک می کند. در واقع هدف از بازیابی تقویت مینای دندان آسیب دیده است و برای اثر بخشی فرد باید دو بار در روز از خمیر دندان معدنی استفاده نماید
در موارد فرسایش خفیف مینای دندان و زمانی که آسیب به مینای دندان به قدری باشد که اقدامات درمان بازیابی خانگی برای ترمیم آسیب موثر نباشد، درمان های ترمیمی مینای دندان توصیه می شود. در این حالت اولین گزینه درمانی برای ترمیم مینای آسیب دیده دندان، باندینگ دندان برای پوشاندن ناحیه آسیب دیده است.
در روش باندینگ لایه ای از رزین همرنگ دندان در ناحیه تضعیف شده روی سطح دندان اعمال می شود تا از مناطق آسیب دیده محافظت کرده و سطح دندان سالم شود.
برای باندینگ، دندانپزشک ابتدا سطح دندان را آماده و مایعی را روی دندان قرار می دهد که باعث چسبیدن ماده باندینگ به سطح دندان می شود. بعد از آماده سازی سطح دندان، ماده رزینی باندینگ در محل آسیب دیدگی مینای دندان قرار می گیرد. دندانپزشک سطح رزین روی دندان را بعد از سخت شدن پولیش کرده و شکل می دهد تا با فرم دندان مطابقت کامل داشته باشد. آنگاه با تاباندن نور اشعه آن را در جای خود محکم می کند.
تمام فرایند باندینگ دندان طی یک جلسه و در زمانی حدود یک ساعت انجام می شود.
ونیر لایه نازک پرسلینی به رنگ دندان است که روی سطح خارجی دندان چسبانده می شود. در مواردی که فقط سطح جلویی مینای دندان آسیب دیده باشد دندانپزشک می تواند از ونیر برای ترمیم مینای دندان آسیب دیده استفاده کند.
برای این کار دندانپزشک به منظور ایجاد فضای لازم برای قرارگیری ونیر، مقدار کمی از سطح دندان را تراشیده و دندان را برای قالب گیری آماده می کند. سپس قالبی از دندان تهیه شده و برای ساخت ونیر دندان به لابراتوار فرستاده می شود.
ونیر به صورت سفارشی و براساس قالب دهان بیمار ساخته شده و به مطب دندانپزشکی ارسال می شود تا روی دندان آسیب دیده قرار بگیرد. در واقع با این روش ونیر جایگزین مینای آسیب دیده شده و از دندان در برابر پوسیدگی و آسیب محافظت می کند.
گزینه دیگری که برای ترمیم مینای دندان آسیب دیده و در موارد آسیب شدید و از بین رفتن مینا استفاده می شود روکش دندان است. روکش کلاهکی است که روی دندان آسیب دیده قرار گرفته و آن را به طور کامل پوشش می دهد.
برای روکش کردن دندان آسیب دیده دندانپزشک ابتدا دندان را مقداری تراشیده و فرایند آماده سازی دندان را انجام می دهد. سپس قالبی از دندان تهیه شده و مانند روش ونیر به لابراتوار فرستاده می شود تا روکش سفارشی برای بیمار تهیه ساخته شود.
در زمان انتظار برای برای ساخت روکش دائمی، بیمار می تواند از روکش موقت استفاده کند. بعد از آماده شدن روکش دائم، دندانپزشک روکش موقت را برداشته و روکش اصلی را در جای خود قرار می دهد. با قرار دادن روکش دندان دیگر نشانه ای از آسیب دیدگی مینای دندان وجود ندارد و بیمار می تواند بدون درد و حساسیت غذا بخورد. در عین حال روکش از دندان در برابر پوسیدگی و آسیب مراقبت می کند.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 4.6 / 5. تعداد نظرات : 11
اولین نظر را شما ثبت کنید!