آخرین دندانی که در دهان رشد می کند دندان آسیای سوم است که به نام دندان عقل شناخته می شود. این دندان ها غالبا در سنین 17 تا 25 سالگی رشد می کنند.
اگر فضای کافی درون استخوان فک برای رشد دندان عقل و خارج شدن کامل آن از لثه وجود نداشته باشد، دندان عقل به صورت کج، نهفته یا نیمه نهفته رشد می کند.
دندان عقل نهفته معمولا به دندان مجاور فشار وارد کرده و با ایجاد درد، عفونت لثه، فشار و بهم ریختگی دندان های دیگر، تورم غدد لنفاوی، درد گوش و تنفس نامطبوع همراه است.
برای این افرادی دندان عقل نهفته دارند راه حلی جز جراحی دندان عقل وجود ندارد. زیرا باقی ماندن دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته مشکلات و عوارضی را برای فرد به دنبال خواهد داشت.
جراحی دندان عقل نهفته دردناک به نظر می رسد و اغلب بیماران با این سوال مواجه می شوند که آیا جراحی دندان عقل نهفته درد دارد؟
برای پاسخ به این سوال و آشنایی بیشتر با دندان عقل نهفته و دلایل ضرورت جراحی آن تا پایان این مقاله با سایت کلینیک دندانپزشکی دکتر مهشید جمشیدی همراه باشید.
اگر دندان عقل به طور کامل درآمده باشد و بدون درد و پوسیدگی، عملکردی طبیعی داشته باشد، همچنین بافت لثه آن سالم بوده و فرد و بهداشت دهان و دندان ها به خوبی رعایت کند، کشیدن دندان عقل ضرورتی ندارد.
اگرچه معاینه و جرم گیری منظم و رادیوگرافی دورهای دندان عقل را نباید فراموش کرد تا هر گونه تغییری به موقع تشخیص داده شود.
اما اگر دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته باشد، عدم جراحی و کشیدن آن مشکلاتی را برای فک، سایر دندان ها و در نهایت سلامت فرد در پی دارد. از جمله مهمترین دلایل جراحی دندان عقل نهفته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دندان عقل معمولا آخرین دندانی است که در دهان رشد می کند. از این رو فضای کمی برای در بر گرفتن دندان و آناتومی آن وجود دارد. برخی افراد با دندان عقل خودمشکلی ندارد اما افرادی که دندان عقل آن ها به صورت نهفته و نیمه نهفته است چاره ای جز جراحی و کشیدن دندان عقل ندارند.
شنیدن نام جراحی معمولا برای افراد ناخوشایند و تداعی کننده درد و ناراحتی فراوان است. آیا جراحی دندان عقل نهفته درد دارد؟
در پاسخ باید گفت فرآیند جراحی و خارج کردن با بی حسی موضعی صورت می گیرد و بیمار در حین جراحی دردی را حس نمی کند. بعد از جراحی و با از بین رفتن اثر بی حس احتمالا احساس درد، ناراحتی و تورم در داخل و خارج از دهان وجود دارد. این حالت در سه روز اول شدیدتر است اما به مرور کاهش یافته طی دو هفته به طور کامل برطرف می شود.
همچنین ممکن است احساس کنید فک شما سفت است و به طور کامل باز نمی شود. این وضعیت نیز به تدریج از بین می رود. شما باید طی یک هفته نخست بعد از جراحی غذاهای نرم که نیاز به جویدن زیادی ندارد را مصرف کنید.
در برخی افراد نیز ممکن است کبودی پوست صورت اتفاق بیافتد که بر طرف شدن آن حدود 2 هفته طول می کشد. استفاده از کمپرس سرد در 24 ساعت اول بعد از جراحی به جلوگیری از کبودی صورت کمک می کند.
بهتر است افراد از سن 18 تا 25 سالگی برای کشیدن دندان عقل اقدام کنند. گاهی افراد در سنین بالاتر برای کشیدن دندان عقل اقدام می کنند.
توجه داشته باشید که ریشه دندان در بزرگسالی مقاوم تر می شود و کشیدن دندان عقل دشوار تر شده و با درد و عوارض بیشتری همراه است.
در افراد مسن احتمال شکستن استخوان فک در هنگام جراحی دندان عقل وجود دارد بنابراین توصیه می شود برای پیشگیری از پیامد های خطرناک تا قبل از 30 سالگی برای جراحی و کشیدن دندان عقل اقدام شود.
جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته عمل رایجی است که در کلینیک دندانپزشکی انجام می شود. ورم کردن صورت، درد، خشک شدن و گرفتگی فک و قدری خونریزی تا دو هفته طبیعی است. این علائم معمولا در دو یا سه روز نخست به اوج خود می رسد و پس از آن به تدریج بهبود می یابد.
اما این جراحی نیز مانند هر جراحی دیگری ممکن است با عوارض جانبی ناخواسته ای همراه باشد. اگر چه عوارض جراحی دندان عقل نهفته به ندرت اتفاق می افتد با این حال آشنایی با این علائم به شما کمک می کند تا در صورت مواجهه با آن ها سریعا موضوع را به دندانپزشک خود اطلاع داده و برای رفع آن اقدام کنید.
کشیدن و جراحی دندان عقل توسط دندانپزشک عمومی یا جراح فک و صورت انجام می شود. این عمل درکلینیک دندانپزشکی و به صورت سرپایی انجام شده و شامل مراحل زیر است:
دندانپزشک در جلسه اول شرایط دهان و دندان بیمار را به دقت معاینه کرده و با گرفتن عکس رادیولوژی وضعیت دندان عقل را بررسی می کند. در صورتی که کشیدن دندان عقل ضرورت داشته باشد دندانپزشک نوع عمل کشیدن و جراحی دندان عقل را تعیین می کند.
عمل جراحی دندان عقل نهفته با بی حسی موضعی دندان و بافت های اطراف آغاز می شود. بی حسی به گونه ای است که در استخوان فک و بافت لثه در اطراف دندان عقل مورد جراحی به طور عمیق بی حس شده و بیمار در طول عمل هیچگونه دردی را احساس نخواهد کرد.
عمل کشیدن دندان عقل به میزان دشواری بیرون کشیدن دندان بستگی دارد. کشیدن دندان عقل فک بالا نسبت به فک پایین راحت تر است. اگر دندان به صورت آشکار یا نیمه نهفته باشد دندان پزشک با اعمال فشار و کشیدن دندان را لق کرده و از محل خود خارج می کند.
در مورد دندان عقل نهفته که نیاز به جراحی دارد، دندانپزشک ابتدا برای دسترسی به استخوان فک برش کوچکی را در لثه ایجاد می کند و تمام بافت و استخوان قرار گرفته روی دندان عقل را با استفاده از تجهیزات خاص بر می دارد.
سپس دندان را از بافت پیوندی حفره دندان جدا کرده و دندان را شل و لق می کند. زمانی که دندان به اندازه کافی لق شد دندانپزشک دندان را خارج می کند. بیمار در این مرحله درد ندارد فقط اندکی فشار و لرزش را حس می کند.
گاهی برای خروج راحت تر دندان عقل، لازم است دندان شکسته و چند تکه شود. پس از خارج کردن تمامی قطعات و ذرات باقی مانده دندان، محل جراحی تمیز شده و برای بسته شدن بافت لثه بخیه زده می شود. بخیه زدن لثه تنها برای التیام سریعتر محل جراحی انجام می شود.
در نهایت برای کنترل خونریزی و جلوگیری از ایجاد لخته خون، روی محل کشیده شده دندان پانسمان قرار می گیرد. از این پس بیمار موظف است توصیه های جراح در مورد بعد از جراحی دندان عقل را با دقت رعایت کند.
با فناوری لیزر دیگر جای نگرانی برای جراحی دندان عقل وجود ندارد. در ابتدا با استفاده از اشعه کم توان لیزر، محل تزریق آمپول بی حسی و اطراف آن بدون هیچ گونه درد و عارضه ای بی حس می شود تا فرد در هنگام بی حس کردن محل جراحی دردی را احساس نکند.
فناوری لیزر برای کاهش درد بعد از کشیدن دندان و جراحی دندان عقل نهفته نیز کاربرد دارد و می تواند سلول هایی که باعث بهبود سریع تر زخم می شوند را فعال کند. در صورت آسیب دیدن اعصاب ناحیه جراحی با کمک لیزر می توان آن را ترمیم کرد.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 5 / 5. تعداد نظرات : 2
اولین نظر را شما ثبت کنید!