در صورتی که به نظافت و بهداشت دهان و دندان خود بی توجه هستید و دندان ها را بعد از هر وعده غذایی به خوبی مسواک نمی زنید و از نخ دندان استفاده نمی کنید، باید بدانید مواد غذایی به جای مانده روی دندان با انتشار باکتری سبب به وجود آمدن پلاک می شوند.
علاوه بر باقیمانده مواد غذایی، بزاق دهان نیز عاملی برای ایجاد پلاک روی دندان است. پلاک ها دلیل اصلی پوسیدگی دندان هستند. این پلاک ها در قسمت های مختلف دندان و لثه تجمع کرده و به بخش های مختلف آسیب وارد می کنند.
پلاک ها ابتدا مینای دندان را از بین می برند و درصورتی که درمان نشود به تدریج سایر قسمت های دندان از تاج تا ریشه را تحت تاثیر قرار می دهند. وجود پلاک علاوه بر پوسیدگی دندان، موجب التهاب و تحلیل لثه نیز می شود.
پلاک دندان در صورتی که از بین نرود به مرور تبدیل به باکتری هایی سر سخت به نام تاتار می شود که تنها روش پاک کردن آن جرم گیری دندان توسط دندانپزشک است.
بهترین اقدام برای جلوگیری از پوسیدگی یا پیشرفت پوسیدگی دندان ها این است که هر 6 الی 12 ماه یکبار برای بررسی وضعیت دندان ها به دندانپزشک مراجعه شود.
به این ترتیب در صورتی که دندانی پوسیده باشد می توان در همان مراحل ابتدایی آن را درمان کرد، همچنین اگر پلاک دندانی در امتداد لثه تشکیل شده باشد توسط دندانپزشک زدوده و جرمگیری می شود.
لایه های رسوبی سختی که به دندان چسبیده است با استفاده از مسواک و نخ دندان پاک نمی شود و تنها راه حل آن بروساژ یا جرمگیری دندان است.
برای جرمگیری، دندانپزشک به وسیله قلم مخصوصی پلاک های سرسخت دندان را بر می دارد. بعد از پاک کردن جرم ها از سطح دندان، برای جلوگیری از ایجاد جرم در محل های قبلی، با استفاده از برس مخصوص سطح دندان و قسمت هایی که به دلیل رفع جرم ناهموار شده اند را صاف می نماید.
جرمگیری دندان یکی از روش های موثر برای پیشگیری از پوسیدگی دندان و جلوگیری از بیماری های لثه و سالم و محکم نگه داشتن آن است. در صورتی که جرمگیری در زمان مناسب صورت نگیرد پلاک های دندانی موجب پوسیدگی دندان ها و عفونت و سست شدن لثه خواهند شد.
با وجود فواید و لزوم انجام جرمگیری باورهای غلطی در بین مردم در مورد این روش درمانی وجود دارد.
اغلب افراد تصور می کنند جرمگیری به دندان و لثه آسیب می زند. به همین دلیل از انجام به موقع آن اجتناب می نمایند. در ادامه به شرح این باورهای غلط درباره جرمگیری دندان خواهیم پرداخت.
تجمع جرم موجب تحلیل دندان ها، لثه به دنبال آن استخوان نگهدارنده دندان می شود. همین عامل لق شدن دندان ها را در پی دارد. اما حضور جرم ها و انباشتگی آن ها و چسبیده شدن دندان ها به هم مانع از تشخیص به موقع مشکل توسط بیمار می شود.
پس از جرمگیری و از بین رفتن رسوبات چسبنده، لقی دندان احساس می شود که در واقع هیچ ربطی به جرمگیری ندارد.
جرم گیری تنها رسوبات و پلاک های قرار گرفته روی سطح دندان و قسمت زیرین دندان که توسط لثه پوشیده شده است را تمیز می کند و آسیبی به خود دندان وارد نمی کند.
جرم دندان یک لایه سخت و محکم است که با انجام جرمگیری تراشیده شده و حذف می شود. به همین دلیل بعد از جرمگیری فرد احساس می کند یک لایه از دندان او برداشته شده و مینای دندان آسیب دیده است.
در حالی که این تصور اساسا غلط بوده و تنها رسوبات و پلاک های مضر از دندان ها پاک شده و به مینای دندان هیچ آسیبی وارد نشده است.
بعد از جرمگیری به دلیل اینکه یک لایه سفت سخت از پلاک ها از روی دندان برداشته می شود، ممکن است دندان ها تا چند روز به سرما و گرما حساس شوند. این حالت موقتی بوده و بعد از چند روز از بین می رود.
حساس شدن دندان ها به سرما و گرما بعد از جرمگیری به معنای آسیب به دندان نیست.
یکی دیگر از باورهای غلط درباره جرمگیری دندان و دلیل ترس بیماران از انجام آن، احساس درد در زمان جرمگیری است. بهتر است بدانید قبل از انجام این کار بی حسی موضعی صورت می گیرد و فرد هیچ گونه درد و ناراحتی را حس نمی کند.
برخی افراد جرمگیری دندان را اشتباه می دانند و معتقدند با یکبار جرمگیری دندان ها حساس شده و مرتبا باید عمل جرمگیری را تکرار کرد.
این موضوع در صورتی صحیح است که بعد از جرمگیری فرد به بهداشت دهان و دندان خود توجه ننماید. چنانچه بعد از فرآیند جرم گیری فرد به صورت مرتب بعد از هر وعده غذایی مسواک زده و نخ دندان استفاده کند، نیاز به جرم گیری به حداقل می رسد.
به طور معمول باید هر 6 الی 12 ماه یکبار برای معاینه دندان ها و تشخیص نیاز به جرمگیری به دندانپزشک مراجعه کرد.
در صورتی که بعد از جرمگیری دندان ها، بیمار احساس کند که بین دندان هایش فاصله ایجاد شده به این دلیل است که فاصله طبیعی بین دندان ها با رسوب و پلاک پر شده و بعد از جرمگیری و از بین رفتن پلاک های بین دندان ها این فضای خالی حس می شود.
بوی بد دهان اغلب به دلیل باقی ماندن غذا بین دندان ها یا عفونت های لثه و دندان است. با انجام جرمگیری باقی مانده های غذایی که باعث ایجاد جرم و رسوب روی دندان ها و ایجاد بوی بد شده اند پاک می شوند.
بنابراین برخلاف باور غلط عمومی، جرم گیری نه تنها باعث ایجاد بوی بد دهان نمی شود بلکه بوی بد را نیز از بین می برد.
برخی افراد نیز تصور می کنند با استفاده از خمیر دندان ضد جرم میتوان جرم دندان را از بین برده نیازی به جرمگیری دندان نیست.
خمیر دندان ضد جرم به دلیل مواد ساینده قوی و فراوانی که دارد علاوه بر از بین بردن لکه ها و جرم های دندان، خراش های ظریفی را نیز روی سطح دندان ایجاد می کند.
مواد غذایی در این خراش ها جمع شده و به مرور باعث ایجاد جرم دندان و زرد شدن دندان ها می شود. بنابراین استفاده طولانی مدت از این نوع خمیرداندان ها به هیچ وجه توصیه نمی شود.
سخن پایانی
گاهی با وجود اینکه سطح دندان سفید به نظر می رسد اما دندان های فرد نیاز به جرمگیری دارد. بنابراین پیشنهاد میکنیم طی دوره های زمانی ثابتی دندان های خود را توسط دندانپزشک متخصص معاینه کرده تا از بروز مشکلات در آینده جلوگیری شود. پیشگیری بهتر از درمان است!
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 4.1 / 5. تعداد نظرات : 8
اولین نظر را شما ثبت کنید!
1 Comment
ممنون از اطلاعات خوبی که ارائه دادید