امروزه استفاده از لیزر در درمان های دندانپزشکی بسیار رواج یافته است. پر کردن دندان با لیزر یکی از این درمان های کاربردی می باشد.
پر کردن دندان در واقع یکی از خدمات دندانپزشکی ترمیمی است که برای اصلاح و درمان پوسیدگی های دندان، ترک خوردگی جزئی و آسیب های وارد شده به سطح دندان مورد استفاده می شود.
پر کردن دندان با لیزر نیازی به بی حسی ندارد و بسیار دقیق تر از روش استفاده از مته است. قسمت های پوسیده دندان با کمک دستگاه لیزر تراشیده شده و بافت های آلوده خارج می شود. سپس دندانپزشک حفره ایجاد شده را با مواد پرکننده پر کرده، شکل می دهد و از لیزر برای سخت کردن مواد استفاده می نماید. در نهایت دندان و پر کردگی پولیش می شود.
استفاده از لیزر به جای مته برای تراش پوسیدگی ها باعث می شود قسمت های سالم تحت تاثیر قرار نگرفته و به اشتباه یا در اثر خطای دندانپزشک تراشیده نشوند. در واقع لیزر به جای برش و تراش، بافت پوسیده را تبخیر می کند.
لیزر تنها نقاط آسیب دیده را مورد هدف قرار می دهد و هیچ گونه عارضه جانبی برای بیمار ندارد. همچنین فرد درد، عفونت و خونریزی لثه احتمالی بعد از ترمیم دندان را تجربه نخواهد کرد.
لیزر دندانپزشکی نور متمرکز شده است که به صورت پرتو منتشر می شود. لیزر از جنس امواج الکترومغناطیس (نور) است و تفاوت اصلی آن با نور معمولی در نوع طول موج هاست. لیزر فقط یک نوع طول موج دارد در حالی که نور معمولی مجموعه ای از انواع طول موج ها می باشد.
امروزه لیزر در دندانپزشکی در بسیاری از موارد جایگزین دریل و مته شده و برای انواع برش ها، برداشت بافت های پوسیده دندانی و حذف بافت های استخوانی مورد استفاده قرار می گیرد.
استفاده از لیزر برای تشخیص پوسیدگی دندان روشی جدید و بسیار کارآمد است که می تواند بدون هیچ گونه عوارضی پوسیدگی دندان را با دقت حدود 99 درصد تشخیص داد.
با استفاده از لیزر نواحی پوسیده در مراحل اولیه و پیش از به خطر افتادن سطح سالم دندان تشخیص داده می شود و به بیماران کمک می کند از ترمیم های دندانپزشکی پرهزینه پیشگیری نمایند.
لیزر یک عصای قلمی مانند است که سطح دندان را برای یافتن هر نوع پوسیدگی پنهان اسکن می کند. این روش بی خطر و بدون درد و عوارض بوده و دقت آن از اشعه ایکس و سایر روش های معمول بیشتر است. لیزر همچنین محل دقیق پوسیدگی را نشان می دهد.
با استفاده از لیزر می توان در همان مراحل ابتدایی پوسیدگی را درمان کرده و از وسیع شدن سطح پوسیدگی و درمان های سخت، آزاردهنده و پر هزینه جلوگیری کرد. لیزر کمک می کند پوسیدگی به طور کامل بازیابی شود.
اشعه لیزر برشی در بافت سالم مینا و عاج دندان ایجاد می کند و انرژی لیزر مولکول های آب داخل دندان را به جنبش در می آورد. با جنبش این مولکول ها قسمت های پوسیده و ضعیف دندان برداشته می شود.
میزان اثربخشی و موثر بودن این روش به آب موجود در بافت مینا و عاج دندان بستگی دارد. میزان آب موجود در بافت های آسیب دیده دندان نسبت به بافت سالم عاج بیشتر است (نسبت 25 به 8 درصد) به همین دلیل لیزر بر بافت پوسیده سریعتر اثر می کند و قسمت های سالم به صورت دست نخورده باقی می ماند.
این موضوع در مورد مینای دندان نیز صادق است و به دلیل کم بودن میزان آب موجود در بافت مینای دندان لیزر تاثیر کمی بر مینای دندان دارد و به این بخش از دندان آسیبی نمی رساند.
شعاع تاثیر اشعه لیزر در نقطه برخورد بسیار کوچک است و متمرکز بودن اشعه باعث می شود برداشتن بافت های آسیب دیده و ایجاد حفره در دندان با دقت و ظرافت بالایی صورت پذیرد.
در واقع لیزر جایگزین بسیار مناسب برای مته است که بدون سوراخ کردن، لرزش و تماس فیزیکی تمامی پلاک ها، جرم ها و قسمت های پوسیده دندان را از بین می برند.
لیزر تحت نظارت دندانپزشک به طور دقیق حفره مورد نظر را در دندان ایجاد کرده و شکل و ظاهر دندان را کاملا حفظ می نماید. در این روش به طور همزمان دندان ضد عفونی می شود. به این ترتیب از عوارض بعد از درمان و احتمال عود پوسیدگی جلوگیری می شود.
پس از حذف و برداشتن پوسیدگی و آلودگی ها دندانپزشک حفره ایجاد شده را با مواد پرکننده دندان، پر و با کمک لیزر این مواد را سفت کرده و به صورت مناسب شکل می دهد. در پایان دندان و مواد پر کننده پولیش می شود.
در واقع بعد از حذف بافت آسیب دیده، بازسازی و پرکردن دندان به روش معمول انجام می شود. اما مطالعات نشان داده است که استفاده از لیزر برای آماده سازی دندان باعث می شود چسبندگی مواد پرکننده به بافت دندان بیشتر شود. در نتیجه استحکام پرکردگی دندان بیشتر بوده و نتیجه پرکردن دندان تضمین شده است.
استفاده از لیزر برای درمان ریشه درمانی جدید، مطمئن و استاندارد است. لیزر به عمق دندان نفوذ کرده و تمام باکتری های عفونی درون دندان را از بین می برد.
هنگامی که دندان دچار پوسیدگی می شود در صورت عدم درمان به موقع این پوسیدگی پیشرفت کرده و به بافت زنده درون دندان یعنی پالپ دندان رسیده و آن را عفونی می کند.این بافت عفونی باید خارج شود. به این کار اصطلاحا عصب کِشی، عصب کُشی یا درمان ریشه می گویند.
استفاده از لیزر برای عصب کشی تمامی لایه ها، ذرات دندان، بافت عفونی و باکتری های به جای مانده از تمیز کردن کانال ریشه را حذف می نماید. همچنین در این روش کانال ریشه کاملا استریل شده و هیچ گونه باکتری باقی نمی ماند. اشعه لیزر خاصیت ضد التهابی نیز دارد و بیمار بعد از درمان احساس ناخوشایند و درد نخواهد داشت.
با توجه به مطالب ارائه شده می توان گفت استفاده از لیزر در دندانپزشکی به ویژه برای ترمیم دندان روشی جدید و مدرن و البته کاربردی و دقیق است که عوارض روش های سنتی پر کردن و ترمیم دندان را رفع نموده است. در صورتی که به دلیل ترس از آمپول بی حسی یا درد و صدا و لرزش ناخوشایند روش های سنتی برای پر کردن دندان، ترمیم دندان خود را به تعویق می اندازید، می توانید با خیالی راحت و بدون عوارض و حس ناخوشایند از روش لیزر برای پر کردن دندان خود استفاده نمایید.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 3.3 / 5. تعداد نظرات : 3
اولین نظر را شما ثبت کنید!