روکش دندان جلو چیست و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟ روکش دندان جلو برای چه کسانی مناسب است؟ روکش دندان چه مزایا و عوارضی دارد؟ دوام و ماندگاری روکش دندان چقدر است؟
روکش دندان یکی از رایج ترین خدمات دندان پزشکی است که برای رفع طیف وسیعی از مشکلات دندانی به ویژه دندان های جلو بکار می رود.
روکش دندان جلو باعث تقویت دندان آسیب دیده شده و طول عمر دندان ترمیم شده را افزایش می دهد. دندانی که به دلیل پوسیدگی یا شکستگی و ترک خوردگی تحت درمان قرار می گیرد، استحکام و دوام دندان طبیعی را ندارد. این دندان در برابر فشار، ضربه و فعالیت باکتری ها آسیب پذیرتر است و برای بدست آوردن مقاومت اولیه نیازمند کمک روکش دندانی است که همانند یک عایق قوی عمل می کند.
در صورتی که دندان جلو دچار آسیب شده باشد استفاده از روکش نه تنها جنبه درمانی دارد بلکه باعث می شود دندان زیبایی خود را بازیابد و چهره فرد زیباتر و جذاب تر شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روکش دندان جلو با این مقاله از سایت کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر مهشید جمشیدی همراه باشید.
روکش دندان (Dental Crown) تاج یا کلاهکی همرنگ دندان طبیعی است که همانند دندان اصلی ساخته می شود. در مواردی که قسمت زیادی از دندان به دلیل پوسیدگی یا شکستگی از بین رفته است می توان آن را پر و ترمیم کرد. اگر آسیب دندان وسیع باشد و بخش بزرگی از دندان از بین رفته باشد باید آن را روکش کرد.
روکش دندان که نوعی پروتز یا ترمیم مصنوعی ثابت است و به صورت سفارشی برای هر دندان ساخته می شود، کمک می کند تا دندان آسیب دیده شکل و اندازه طبیعی خود را باز یابد.
روکش دندان جلو عملکرد و ظاهری کاملا شبیه به تاج دندان طبیعی فرد دارد و علاوه بر زیبا نمودن ظاهر دندن باعث می شود استحکام دندان نیز افزایش یابد. در واقع روکش دندان جلو در کنار ترمیم دندان آسیب دیده، کاربرد زیبایی نیز دارد.
روکش دندان جلو معمولا با هدف زیبایی یا درمانی مورد استفاده قرار می گیرد که هر یک را توضیح می دهیم:
در مواردی که دندان جلو به شدت آسیب دیده یا ترک خورده و شکسته باشد، روکش دندان موثرترین راه برای محافظت از دندان است. روکش دندان جلو همچنین برای دندانی که لب پر شده یا اختلاف ارتفاع فاحشی با دندان های مجاور پیدا کرده است می تواندکارساز باشد.
روکش درمانی دندان جلو از دندان های ضعیف شده محافظت، از شکستن بیشتر دندان های ترک خورده جلوگیری، از دندان های با پر شدگی وسیع پشتیبانی و دندان های شکسته را ترمیم و بازسازی می کند. برخی انواع روکش دندان نیز برای نگهداری بریج های دندانی در محل خودشان استفاده می شوند.
کاربرد دیگر روکش کردن دندان جلو برای اهداف زیبایی دندان است. با کمک روکش می توان لکه و بدرنگی دندان جلو که با روش های بلیچینگ دندان و جرمگیری برطرف نمی شود را پوشش داد. همچنین روکش دندان می تواند ظاهر، شکل و غیر همسطح بودن خفیف دندان را تا حد زیادی بهبود ببخشد. در واقع در مواردی که نا مرتبی دندان های جلو پیچیده نیست روکش دندان می تواند جایگزین ارتودنسی شود.
زمانی که روکش دندان جلو در جای خود چسبانده می شود، ظاهری کاملا طبیعی دارد و به راحتی قابل تشخیص نیست. در حالی که باعث افزایش زیبایی چهره و اصلاح طرح لبخند می شود.
روکش دندان معمولا از جنس سرامیک، فلز یا فلز-سرامیک (PFM) ساخته می شود. اما جنس مناسب روکش برای دندان جلو کدام است؟ برای روکش دندان های جلو به ویژه روکش دندان جلو فک بالا که در هنگام صحبت کردن و خندیدن بیشتر در معرض دید قرار دارد، جنس روکش باید به گونه ای انتخاب شود که علاوه بر استحکام بالا، ظاهری طبیعی و زیبا نیز داشته باشد.
برای این دندان ها اگر از روکش فلزی استفاده شود به دلیل اختلاف رنگ، زیبایی دندان به طور کامل از بین می رود. روکش های PFM که اسکلت فلزی به هماره یک لایه سرامیکی هستند از نظر زیبایی برای دندان جلو کاربرد دارند اما در صورت استفاده از این روکش ها با گذر زمان لبه فلزی روکش آشکار شده و نمای بدی در دندان ایجاد می کند.
بنابراین در صورتی که آسیب شدیدی به دندان جلویی وارد نشده باشد، بهترین روکش برای دندان جلو، روکش تمام سرامیکی است زیرا روکش سرامیکی:
فرآیند روکش کردن دندان جلو همانند روکش سایر دندان ها است و حدود 2 یا 3 جلسه طول می کشد. نصب روکش دندان جلو به طور مختصر شامل مراحل زیر است:
ونیر کامپوزیت و لمینت دندان روش هایی برای اصلاح طرح لبخند هستند که با کمک آن ها می توان ایرادات جزئی مانند بدرنگی، زرد و کدر شدن، شکستگی و لب پریدگی و نامرتبی اندک دندان ها را اصلاح کرد.
اما اگر دندان بیمار پوسیدگی یا شکستگی جدی داشته باشد دندانپزشک ناگزیر است برای درمان عصب کشی و پر کردن، قسمت زیادی از تاج دندان را بتراشد. در این شرایط ساختار اصلی دندان ضعیف و آسیب پذیر می شود و برای تقویت دندان لازم است آن را روکش کرد.
روکش دندان و ایمپلنت و ونیر کامپوزیت هریک در شرایط خاصی مورد استفاده قرار می گیرند و نمی توان این روش ها را جایگزین هم کرد.
اگر هدف شما تنها پوشش عیوب ظاهری دندان، تنظیم فاصله بین دندان ها و سفیدتر و براق تر کردن آنهاست، لمینت و کامپوزیت انتخاب مناسبی است. اما اگر ساختمان دندان بدلیل پوسیدگی یا عصب کشی ضعیف شده باشد، گزینه مناسب روکش دندان خواهد بود.
عفونت دندان روکش شده چندان رایج نیست اما گاهی عوامل زیر می تواند باعث عفونت دندان روکش شده شود:
بارزترین علائم عفونت دندانی که روکش شده است شامل درد شدید یا بیشتر از دو هفته، التهاب لثه و حساسیت دندان است. توصیه می شود در صورت مشاهده هریک از این علائم به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت دندان شما را بررسی کند.
در این وضعیت معمولا روکش دندان برداشته می شود تا علت عفونت پیدا و درمان شود. سپس روکش مجددا در جای خود قرار می گیرد. در مواردی که دندان زیر روکش دچار پوسیدگی شدید شده باشد دندان کشیده شده و با روش هایی مانند ایمپلنت جای خالی آن پر می شود.
برای انجام روکش دندان جلو معمولا محدودیت سنی وجود ندارد و در تمام سنین قابل انجام است. تنها لازم است بیمار به سن بلوغ رسیده و رشد و حرکت استخوان فک و دندان ها کامل شده باشد.
کوچکترین رشد و حرکت استخوان فک حتی اگر به لحاظ ظاهری به چشم نیاید، باعث تغییر موقعیت دندان شده و روی موفقیت روکش کردن دندان تاثیر دارد. همچنین برای نصب روکش دندان، لازم دندان مقداری تراشیده شود بنابراین برای اینکار باید تا زمان سپری شدن دوران بلوغ صبر کرد.
به طور کلی متخصصان توصیه می کنند روکش دندان جلو بعد از 20 سالگی انجام شود. افرادی که با هدف اصلاح دندان های غیر همسطح قصد انجام روکش دندان را دارند نیز باید تا این سن صبر کنند زیرا حرکت فک باعث حرکت و جابجایی دندان ها شده و ممکن است در سن ۲۰ سالگی، نامنظی خفیف دندان ها نیز برطرف گردد.
از طرف دیگر تا این سن دندان عقل به طور کامل رشد نکرده است. اگر قصد شما از روکش دندان زیبایی باشد باید ابتدا تکلیف دندان عقل مشخص شود. گاهی لازم است قبل از انجام روکش، جراحی دندان عقل یا کشیدن آن انجام شود.
هزینه های انجام روکش دندان جلو یکی از موارد مهم برای متقاضیان این روش درمانی و زیبایی دندان ها است. اما باید بدانیم که صرف هزینه برای سلامت و زیبایی دندان ها در واقع نوعی سرمایه گذاری برای حفظ سلامت بدن است.
قیمت روکش دندان جلو به تعداد دندان های کاندید روکش، جنس روکش دندان، اقدامات لازم قبل از انجام روکش مانند ترمیم و عصب کشی و دستمزد دندانپزشک بستگی دارد.
لازم به ذکر است در صورتی که روکش دندان جلو با هدف درمانی انجام شود، شرکت های بیمه موظف به پرداخت بخشی از هزینه های آن خواهند بود.
طول عمر و ماندگاری روکش دندان جلو به نوع و جنس موادی که برای ساخت آن بکار رفته است بستگی دارد. عمر روکش دندان به طور متوسط حدود 5 تا 15 سال است که میزان توجه به سلامت و مراقبت از دندان ها نیز بر این طول عمر مفید موثر است.
با رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن مرتب، پرهیز از استعمال سیگار و دخانیات و اجتناب از مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های قندی و رنگی می توان ماندگاری و دوام روکش دندان را افزایش داد.
یکی از کاربردهای اصلی روکش دندان جلو اصلاح نامرتبی و غیرهمسطح بودن خفیف دندان ها است. کج بودن یا عقب رفتن اندک یک یا دو دندان نسب به سایر دندان ها روی طرح لبخند تاثیر زیادی دارد.
روش درمانی رایج برای اصلاح دندان های نامرتب درمان ارتودنسی است.اما برخی افراد با فکر درمان سریع از دندانپزشک می خواهند برای پوشش بی نظمی دندان ها و ایجاد سطح منظم و هموار در دندان های جلو، از روکش دندان برای آن ها استفاده کند.
روکش دندان جلو اگرچه روشی موثر و کارآمد برای پوشش عیوب ظاهری دندان از جمله نامرتبی خفیف آن ها است اما معایبی نیز دارد که آگاهی از آن ها به شما کمک می کند که برای انتخاب بین روکش دندان و ارتودنسی تصمیم بهتری بگیرید.
بنابر آنچه گفته شد اگر چه با روکش دندان، طی دو یا سه جلسه می توان طرح لبخند زیبایی داشت، اما بهتر است با کمی صبر و حوصله برای انجام ارتودنسی اجازه دهیم دندانهای طبیعی حفظ شده و مشکلات نامنظمی دندان ها به کمک ارتودنسی برطرف شود.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 4.6 / 5. تعداد نظرات : 5
اولین نظر را شما ثبت کنید!