آیا انجام ایمپلنت برای افراد سیگاری امکان پذیر است؟ استعمال سیگار و دخانیات چه تاثیری روی ایمپلت دندان دارد؟
ایمپلنت دندان با ظاهر طبیعی و ماندگاری طولانی روشی بسیار مناسب برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته است. این روش برای اغلب افرادی که به دلایل مختلف یک یا چند دندان را از دست داده اند قابل استفاده می باشد. با این حال به دلیل تاثیری که سیگار بر ترمیم زخم جراحی و پیوند پایه ایمپلنت با استخوان فک دارد، درمان ایمپلنت برای افراد سیگاری با محدودیت هایی مواجه است.
در ادامه به بررسی دقیق تاثیر سیگار و دخانیات بر ایمپلنت دندان خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
تاثیر سیگار کشیدن بر ایمپلنت دندان بیش از هر چیز خود را به صورت کاهش احتمال موفقیت کاشت ایمپلنت خود را نشان می دهد. نیکوتین موجود در سیگار و تنباکو بر فرآیند جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک تاثیر منفی می گذارد و احتمال شکست درمان ایمپلنت را افزایش می دهد.
همچنین افراد سیگاری توجه چندانی به بهداشت دهان و دندان خود ندارند و همین امر موجب بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت یا پری ایمپلنتایتیس (Preimplantities) خواهد شد.
معمولا دندانپزشکان به افراد سیگاری توصیه می کنند که برای درمان ایمپلنت موفق و با ماندگاری بالا، مصرف سیگار را محدود و ترک کنند. طبق نتایج تحقیقات انجام شده حدود 15 درصد افراد سیگاری که از ایمپلنت استفاده می کنند 5 سال پس از کاشت ایمپلنت مجبور یه تعویض آن می شوند.
به دلیل تاثیر منفی که نیکوتین و دود سیگار و تنباکو بر جراحی کاشت ایمپلنت دارد این درمان در همه افراد سیگاری موفقیت آمیز نیست. چگونگی چگونگی تاثیر استعمال سیگار و دخانیات بر ایمپلنت دندان را می توان اینگونه شرح داد:
چرخش دود سیگار در دهان باعث سوختن و آسیب دیدن بافت های داخلی دهان شده و به غدد بزاقی نیز آسیب و صدمه وارد می کند. در واقع سیگار کشیدن دشمن غدد بزاقی است. آسیب دیدن غدد بزاقی، مسدود شدن آن ها و کاهش تولید بزاق باعث خشکی دهان و در نتیجه افزایش رشد باکتری ها، پوسیدگی دندان، بیماری لثه و تضعیف توده استخوانی اطراف ایمپلنت خواهد شد.
برای کاشت موفق ایمپلنت دندان فرد باید بافت لثه و استخوان فک سالمی داشته باشد که اغلب افراد سیگاری این شرایط را ندارند.
نیکوتین به هر طریقی که وارد بدن شود سیستم ایمنی بدن را تضعیف و میزان اکسیژن خون و خونرسانی به استخوان ها و بافت ها را کاهش می دهد. از آنجایی که بهبود سریع زخم جراحی کاشت ایمپلنت نیازمند سرعت عمل سیستم ایمنی بدن، وجود اکسیژن و خونرسانی کافی است، بنابراین با وجود نیکوتین در بدن زخم دیرتر ترمیم شده یا ممکن است هیچگاه ترمیم نشود.
با طولانی شدن زمان بهبود زخم جراحی احتمال عفونت افزایش می یابد. لذا نیکوتین سیگار نیز عاملی برای عدم موفقیت کاشت ایمپلنت به شمار می رود.
بنابراین احتمال عفونت افزایش پیدا میکند. این موضوع تنها تأثیر سیگار بر ایمپلنت به شمار نمیرود. به طور کلی مانعی برای تمام عملهای جراحی است که با ایجاد برش نیاز دارند یا تهاجمی هستند.
نیکوتین و سیگار کشیدن علاوه بر کاهش اکسیژن خون و خونرسانی به بافت جراحی شده برای ترمیم، مانع از فرآیند جوش خوردن استخوان فک به ایمپلنت دندانی می شود. تحقیقات نشان می دهد زمان جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک (استئواینتگریشن) در افراد سیگاری بیشتر از سایر افراد است و این موضوع می تواند کاشت ایمپلنت در افراد سیگاری را با چالش جدی مواجه نماید.
تاثیر منفی نیکوتین بر ایمپلنت دندان برای افراد سیگاری به تضعیف سیستم دفاعی بدن و جلوگیری از جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک محدود نمی شود. زیرا حتی در صورتی که ایمپلنت با موفقیت به استخوان فک جوش بخورد، احتمال تحلیل استخوان فک به دلیل استعمال سیگار وجود دارد. تحلیل استخوان فک نیز موجب لق شدن و افتادن ایمپلنت در افراد سیگاری می شود.
همچنین عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان در افراد سیگاری تشکیل جرم دندان، عفونت و التهاب لثه و در نتیجه تحلیل استخوان فک و افتادن ایمپلنت خواهد شد.
اگر سیگاری هستید می خواهید از درمان ایمپلنت برای پر کردن جای خالی دندان هایتان بهره مند شوید بهتر است موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
در چند روز اول بعد از عمل کاشت ایمپلنت، بدن برای جلوگیری از ورود مواد غذایی و باکتری ها به محل جراحی، لخته های خونی را در محل عمل ایجاد می کند.
استنشاق دود، تف کردن آب دهان یا مکیدن مایعات با نی باعث شل و کنده شدن این لخته های خون شده و عارضه دردناک و البته خطرناک به نام حفره خشک (dry socket) در محل جراحی کاشت ایمپلنت ایجاد می شود.
بنابراین اگر به هبچ طریقی نمی توانید سیگار را ترک کنید توصیه های زیر می تواند به شما کمک کند که دچار عارضه حفره خشک نشوید:
کاشت ایمپلنت یک عمل جراحی است و مانند هر جراحی دیگری برای کسب نتیجه مطلوب باید دستورالعمل ها و توصیه های متخصص دندانپزشکی برای قبل و بعد از عمل را با دقت رعایت نمایید. در غیر اینصورت تضمینی در برای موفقیت ایمپلنت برای افراد سیگاری وجود ندارد.
رژیم غذایی مناسب و خودداری از مصرف نوشیدنی های الکلی و استعمال سیگار از جمله موارد مهمی است که حتما باید رعایت شود.
معمولا متخصص دندانپزشکی از شما می خواهد حداقل دو هفته قبل و دو تا سه ماه بعد از کاشت ایمپلنت سیگار نکشید. اینکار برای پیشگیری از بروز خونریزی حین عمل و اختلال در انجام کاشت و دوره نقاهت و همچنین تضمین موفقیت درمان و جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک است.
با پیشرفت تکنولوژی و روش های درمانی دندانپزشکی، امروزه راه حلهای مناسبی به منظور ایمپلنت برای افراد سیگاری به وجود آمده است. ایمپلنت دندان بدون جراحی روشی برای کاشت ایمپلنت دندان است که نیازی به جراحی و برش لثه برای کاشت پایه ایمپلنت ندارد.
این روش چون زخم و جراحی ندارد ریسک طولانی شدن زمان بهبود زخم و احتمال بروز عفونت را کاهش می دهد.
اگرچه تاثیر منفی نیکوتین بر جوش نخوردن ایمپلنت به استخوان فک همچنان وجود دارد و بهترین راه برای کاشت ایمپلنت موفق دندان در افراد سیگاری ترک سیگار یا کاهش مصرف آن است.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ایمپلنت دندان بدون جراحی را مطالعه نمایید.
سیگارهای الکترونیکی یکی از روش های ترک سیگار است. یکی از سوالاتی که پیش می اید این است که آیا سیگارهای الکترونیکی برای ایمپلنت دندان مضر هستند؟ در پاسخ باید گفت بله، سیگارهای الکترونیکی همانند سیگار بر ایمپلنت دندان تاثیر منفی می گذارند.
در این سیگارهای مایع توسط یک واحد گرمایشی کوچک به بخار تبدیل می شود. این بخار اگرچه مضرات دود سیگار را ندارد اما حاوی نیکوتین و سایر مواد شیمیایی بوده و همان اثرات منفی نیکوتین مانند طولانی شدن زمان بهبود زخم را به دنبال دارد و پوسیدگی دندان را نیز تشدید می کند.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم شما را با اثرات منفی کشیدن سیگار و استعمال دخانیات بر ایمپلنت دندان آشنا کنیم. مسلما بهترین راه برای کاشت موفق ایمپلنت برای افراد سیگاری ترک سیگار است. اگر نمی توانید سیگار را ترک کنید حداقل مصرف آن را محدود نمایید.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 5 / 5. تعداد نظرات : 2
اولین نظر را شما ثبت کنید!