دندان قورچه یا بروکسیسم (Bruxism) به حالتی گفته می شود که فرد به صورت ناخودآگاه، دندان هایش را به شدت روی هم فشار می دهد یا به هم می ساید.
دندان قروچه در خواب شایعتر بوده و معمولا همراه با خروپف است. این نوع دندان قروچه یک اختلال دهان دندانی به شمار می آید. برخی افراد نیز در بیداری و در شرایط استرس و اضطراب شدید این حالت را بروز می دهند. دندان قورچه هم در کودکان و هم در بزرگسالان مشاهده می شود.
در این مقاله قصد داریم به علل و عوامل دندان قروچه درخواب، عوارض و درمان آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
دندان قروچه در خواب علل متعددی می تواند داشته باشد که به مهمترین آن ها اشاره خواهیم کرد:
بروکسیسم یا دندان قروچه معمولا در خواب رخ می دهد به همین دلیل در اغلب موارد خود فرد متوجه نمی شود که به این عارضه مبتلاست.
همچنین شایع ترین علامتش یعنی سردرد و ناراحتی مفصل گیجگاهی، از جمله علائم مشترک سایر بیماری هاست. لذا تشخیص ابتلا به دندان قروچه در شب ممکن است تا حدودی چالش بر انگیز باشد.
بنابراین اگر چند مورد از علائم زیر را به طور همزمان دارید بهتر است با دندانپزشک خود مشورت نمایید.
اگر هنگام خواب دندان قروچه دارید، نیروی فشاری که به دندان هایتان وارد می شود بسیار بیشتر از زمانی است که به طور مرتب غذا می جویید. لذا دندان قروچه در زمان خواب می تواند مشکلات متعددی را برای شما ایجاد کند:
مشکل دندان قروچه در زمان خواب فقط مختص بزرگسالان نیست و برخی از کودکان و نوجوانان نیز ممکن است به این عارضه مبتلا باشند. حتی برخی نوزادان هنگامی که دندان های شیری آن ها ظاهر می شود دندان های خود را به هم می فشارند.
کودکان معمولا تنها در هنگام خواب دچار دندان قروچه می شوند و در بیداری این کار را انجام نمی دهند.
دندان قروچه کودکان اغلب مخرب نیست و نیاز به درمان خاصی ندارد. زیرا دندان ها و فک آن ها خیلی سریع رشد کرده و تغییر می کند و با بزرگ شدن این عادت در آن ها از بین می رود.
بسیاری از علائم دندان قروچه کودکان همانند بزرگسالان است. با این حال اگر در خواب متوجه دندان قروچه فرزندتان شدید، اگر احساس می کنید دندان های کودکتان دچار فرسایش شده است، یا کودک از درد و حساسیت دندان شکایت دارد بهتر است برای ارزیابی وضعیت کودک، به متخصص دندانپزشکی اطفال مراجعه نمایید.
معمولا کودکان با ناراحتی از درد دندان به دندانپزشک اطفال مراجعه می کنند اما ممکن است علائم پوسیدگی دندان و آسیب های دهانی و دندانی در آنها مشاهده نشود.
با معاینات دقیق تر مشخص می شود علت دندان درد کودک، فشردن دندان ها به هم و دندان قروچه است.
مهمترین عوامل بروز دندان قروچه در کودکان شامل موارد زیر است:
اگر چند مورد از علائم ذکر شده را دارید بهتر است برای تشخیص وجود و شدت دندان قروچه به دندانپزشک مراجعه نمایید.
در بسیاری از موارد درمان خاصی لازم نیست. زیرا این عادت در کودکان بعد از مدتی از بین می رود و بزرگسالان نیز آنقدر محکم دندان هایشان را به هم فشار نمی دهند که نیاز به درمان داشته باشند.
اما در مواردی که مشکل جدی باشد و احتمال آسیب به دندان یا روکش های دندانی وجود داشته باشد برخی گزینه های درمانی برای بیمار به کار گرفته می شود.
به یاد داشته باشید هیچ نوع روش و وسیله ای دندان قروچه شما را درمان نمی کند. مزیت استفاده از این دستگاه ها جلوگیری و کاهش عوارض و عواقب دندان قروچه است.
برخی از این روش ها عبارتند از:
با کمک برخی روش ها می توانید بدون نیاز به مراجعه به دندانپرشک درمان قروچه در خواب را کاهش داده و درمان کنید. از جمله:
سخن آخر
در صورتی که متوجه شدید خود یا اطرافیانتان مبتلا به دندان قروچه هستید برای کنترل سایش دندان ها و جلوگیری از آسیب جدی به آنها هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه نمایید.
اگر دندان قروچه موجب ساییدگی و شکستگی دندان، شکسته شدن پرکردگی ها یا آسیب به روکش های دندانی شده باشد دندانپرشک آن ها را ترمیم می کنند. همچنین برای کنترل دندان قروچه در خواب راهکارهای مناسبی را به شما ارائه می دهد.
مطمئنا درمان و کنترل دندان قروچه با استفاده از داروهای شل کننده عضلات یا داروهای آرامبخش و محافظ های دندانی به کاهش درد و حفظ سلامت دندان کمک می کند. برای بهره مندی از بهترین روش درمانی با دندانپزشک خود مشورت نمایید.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 4.7 / 5. تعداد نظرات : 7
اولین نظر را شما ثبت کنید!
1 Comment
خیلی مفید بود ممنون از زحمات دکتر جمشیدی عزیز
خود دکتر هم در ویزیت ها خیلی دقیق و با حوصله هستن
ممنون از تیم خوبتون