ارتودنسی سرامیکی نوعی از ارتودنسی ثابت بوده و هدف از انجام آن مرتب سازی و رفع مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان ها است.
استفاده از براکت های فلزی برای اغلب جوانان و بزرگسالان که در جامعه فعالیت فعالیت دارند و با افراد مختلف در ارتباط هستند، مورد پسند نیست.
این افراد ترجیح می دهند در طول درمان، دستگاه ارتودنسی در دهان آن ها واضح و قابل مشاهده نباشد، به همین دلیل استفاده از ارتودنسی با براکت های سرامیکی برای آن ها خوشایندتر است.
ارتودنسی سرامیکی 3 نوع مختلف دارد، که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم:
براکت های سرامیکی از مواد کامپوزیتی با آلیاژ سرامیک ساخته می شوند و رنگ آن ها شباهت زیادی به رنگ طبیعی دندان ها دارد. به همین دلیل به راحتی قابل تشخیص و دیده شدن نیستند.
این براکت ها استحکام بالایی دارند و در برابر رنگ پذیری مقاوم هستند. استفاده از براکت های سرامیکی برای افرادی که دندان های خود را به روش بلیچینگ دندان سفید کرده اند مناسب است.
براکت های شفاف از جنس پی کربنات یا پلاستیک و سرامیک تهیه می شوند. این براکت ها شفاف و بدون رنگ هستند و رنگ طبیعی دندان را نشان می دهند. بنابراین به سختی روی دندان قابل تشخیص هستند.
البته این براکت ها نسبت به براکت های سرامیکی همرنگ دندان، مقاومت، استحکام کمتر و رنگ پذیری بیشتری دارند. معمولا سیم هایی که برای اتصال بریس های شفاف و هم رنگ دندان استفاده می شود نیز هم رنگ دندان یا مات هستند. در این صورت تمام تجهیزات ارتودسی با دندان ها یکدست می شود.
استفاده از بریس های سرامیکی هم رنگ دندان و بریس های شفاف بیشتر مورد پسند افراد است. اما کودکان و نوجوانان می توانند از بریس ها و کش های رنگی که زیبایی و جذابیت خاصی دارند استفاده کنند.
البته اغلب افراد که به ارتودنسی سرامیکی برای درمان ناهنجاری و بی نظمی دندان های خود روی می آورند ترجیح می دهند دستگاه ارتودنسی آن ها قابل رویت نباشد. لذا توصیه براکت های رنگی به این افراد صحیح نیست.
ارتودنسی سرامیکی نسبت به ارتودنسی ثابت فلزی آسیب پذیرتر است و احتمال شکستگی براکت های سرامیکی وجود دارد. لذا بیشترین کاربرد ارتودنسی سرامیکی برای بزرگسالان است.
برای کودکان در صورتی می توان از این ارتودنسی استفاده کرد که تمام دندان های دائمی به طور کامل رشد کرده باشند. زیرا فشار ناشی از رویش دندان ممکن است باعث شکسته شدن براکت سرامیکی شود.
مزیت اصلی براکت سرامیکی هم رنگ دندان و شفاف این است که به راحتی قابل تشخیص و مشاهده نیستند و برای افرادی که دوست ندارند کسی از وجود دستگاه ارتودنسی در دهان آن ها مطلع شود گزینه مناسبی است.
با استفاده از ارتودنسی ثابت سرامیکی می توان انواع ناهنجاری فک و دندان ها از قبیل اوربایت، اپن بایت و کراس بایت را درمان نمود.
همه افراد نمی تواند از ارتودنسی سرامیکی برای درمان نامرتبی دندان های خود استفاده کنند. زیرا این روش نتیجه مطلوبی برای آن ها به همراه ندارد. از جمله کسانی که کاندیدای مناسبی برای ارتودنسی سرامیکی نیستند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
بریس های سرامیکی نسبت به بریس های فلزی حساس تر و آسیب پذیرتر هستند. یکی از این موارد آسیب پذیری احتمال لکه گرفتن این بریس ها است.
البته خود بریس های سرامیکی با استفاده از موادی ساخته شده اند که به راحتی تغییر رنگ نمی دهند اما کش های ارتودنسی که در اطراف براکت ها قرار می گیرند معمولا به سرعت تغییر رنگ داده موجب لکه دار شدن دندان و بریس ها می شوند.
متخصص ارتودنسی به طور معمول این کش ها را هر ماه عوض می کند اما خود شما نیز می توانید با رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی از تغییر رنگ و لکه دارد شدن کش ها، بریس ها و دندان ها پیشگیری نمایید.
برای پیشگیری از تغییر رنگ، لکه دار شدن و آسیب به بریس های سرامیکی لازم است نکات مراقبتی زیر را در طول دوره درمان ارتودنسی سرامیکی مد نظر قرار دهید.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله مراقبت های لازم دوران ارتودنسی دندان را مطالعه نمایید.
مدت زمان ارتودنسی با براکت های سرامیکی به نوع ناهنجاری و میزان نامنظمی و شلوغی دندان ها بستگی دارد. دوره درمان ارتودنسی سرامیکی از 6 ماه تا 18 ماه و گاهی تا 36 ماه طول می کشد.
درمان ارتودنسی سرامیکی نسبت به ارتودنسی معمولی (فلزی) حدود 15 تا 20 درصد زمان بیشتری برای مرتب کردن دندان ها و درمان ناهنجاری ها نیاز دارد.
بریس های سرامیکی از مقاومت کمتری برخوردارند و به دقت و ظرافت بیشتری در درمان نیاز دارند. به همین دلیل دندانپزشک هنگام تنظیم کردن فشار کمتری به آن ها وارد می کند تا آسیب نبینند و موجب سایش دندان نشوند. همین امر باعث طولانی تر شدن طول دوره درمان خواهد شد.
پیشنهاد می کنیم مقاله های مدت زمان درمان ارتودنسی چقدر است؟ و راه های کاهش مدت زمان درمان ارتودنسی را مطالعه کنید.
تعیین هزینه دقیق ارتودنسی سرامیکی نیازمند مراجعه شما به ارتودنتیست و معاینه دقیق دندان ها و تشخیص نوع ناهنجاری و روش درمانی مناسب است.
اما آنچه مشخص است اینکه درمان ارتودنسی سرامیکی نسبت به ارتودنسی معمولی فلزی هزینه بیشتری دارد. معمولا هزینه ارتودنسی ثابت سرامیکی حدود دو برابر هزینه ارتودنسی ثابت سرامیکی خواهد بود.
با این حال راه هایی وجود دارد که می توان این هزینه را تا حدی کاهش داد. به عنوان مثال می توانید به جای استفاده از براکت های سرامیکی برای همه دندان ها که هزینه زیادی در پی دارد، فقط برای دندان های جلویی که بیشتر در معرض دید هستند از براکت سرامیکی استفاده کنید.
در صورت تمایل به اطلاع از هزینه ها، می توانید با کلینیک دندانپزشکی دکتر مهشید جمشیدی تماس بگیرید.
کلام آخر
ارتودنسی سرامیکی روشی مناسب برای افرادی است که به معلوم نبودن و دیده نشدن دستگاه ارتودنسی در دهان اهمیت می دهند. این افراد در صورتی که مشکل خاصی نداشته باشند می توانند از این نوع ارتودنسی برای مرتب کردن دندان های خود استفاده نمایند. اگر چه ارتودنسی سرامیکی هزینه بیشتر و طول درمان طولانی تری دارد، اما با توجه به مزایایی که دارد این موارد قابل توجیه هستند.
به یاد داشته باشید مهمترین عامل در تعیین نوع ارتودنسی شرایط دهان و دندان و نوع ناهنجاری موجود است و دندانپزشک متخصص بعد از معاینه دقیق و بررسی شرایط می تواند با توجه به اولویت و ترجیح بیمار بهترین روش درمان ارتودنسی را تشخیص داده و انجام دهد.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 4 / 5. تعداد نظرات : 1
اولین نظر را شما ثبت کنید!