آیا روکش دندان عصب کشی شده ضرورت دارد؟ چرا باید دندانی که درمان ریشه شده است را روکش کرد؟ اگر دندان عصب کشی شده روکش نشود چه اتفاقی می افتد؟
روکش دندان یکی از شناخته شده ترین روش ها برای محافظت از دندان ها در درمان های مختلف دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی است. روکش دندان با پوشش کامل دندان، از آن در برابر آسیب های احتمالی مختلف مراقبت می کند. اگر دندان آسیب دیده یا مشکل زیبایی داشته باشد با استفاده از روکش های مختلف دندانی می توان زیبایی و عملکرد مناسب را به آن بازگرداند.
روکش دندان پس از قالبگیری توسط دندانپزشک در مطب و ارسال قالب به لابراتوار دندانسازی، از جنس سرامیک، فلز یا ترکیبی از هر دو ساخته شده و روی دندان عصب کشی شده نصب می شود.
آیا می دانید دلیل استفاده از روکش دندان بعد از عصب کشی یا درمان کانال ریشه چیست؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روکش دندان عصب کشی شده با این مقاله از سایت کلینیک دندانپزشکی دکتر مهشید جمشیدی همراه باشید.
گاهی پوسیدگی دندان به حدی پیشرفت می کند که پوسیدگی و عفونت به پالپ و ریشه دندان می رسد. در این شرایط چاره ای جز عصب کشی و درمان ریشه دندان وجود ندارد. در درمان عصب کشی، دندانپزشک به منظور دسترسی به ریشه دندان بخشی از تاج را برمی دارد و سپس پالپ دندان را از هر نوع آلودگی و عفونت تمیز می کند.
آنگاه دندان را ضد عفونی کرده و آن را با استفاده از مواد مخصوص از جنس کامپوزیت یا آمالگام پر می کند. ضد عفونی دندان تخلیه شده برای جلوگیری از سرایت عفونت و باکتری به سایر قسمت های دهان و دندان و حتی سایر اعضای بدن ضروری است.
فرایند عصب کشی اگر چه برای درمان پوسیدگی های وسیع و عفونت عمیق دندان ضروری است اما باعث ضعیف شدن دندان می شود. زیرا در این فرآیند پالپ دندان که حاوی رگ های خونی و رشته های عصبی دندان است برداشته می شود. با این کار منبع تامین خون، رطوبت و مواد مغذی دندان حذف شده و بافت دندان شروع به خشک شدن می کند. از این رو دندان بعد از مدتی کاملا شکننده می شود. لذا پس از درمان کانال ریشه، دندان باید روکش شود.
نصب روکش باعث تقویت دندان ضعیف شده می شود و دندان استحکام کافی برای انجام عملکرد مناسب برای جویدن تحمل فشار را بدست می آورد. بنابراین نصب روکش برای دندن عصب کشی شده نه تنها از نظر زیبایی مهم است بلکه نقش اساسی در دوام و سلامت دندان درمان شده دارد.
شکستگی و ترک خوردگی دندان مهمترین عارضه روکش نکردن دندان عصب کشی شده است. دندان هایی که ریشه چند کاناله دارند، نقطه ای که دو ریشه بهم می رسند محلی آسیب پذیر از نظر ترک خوردگی در دندان عصب کشی شده خواهد بود. لذا اگر دندان بعد از انجام عصب کشی و پر کردگی وسیع روکش شود، بدنه دندان به طور کامل توسط روکش ساخته شده پوشانده شده و محافظت می شود. در نتیجه اختمال شکستن دندان و ترک خوردگی تا حد زیادی کاهش می یابد.
همچنین بعد از عصب کشی ممکن است دندان حساسیت بیشتری نسبت به سرما و گرما نشان دهد که آزار دهنده و ناخوشایند است. روکش دندان باعث کاهش حساسیت دندان در برابر عوامل خارجی خواهد شد.
دندان ها بخشی از صورت و چهره هر فرد هستند که در هنگام صحبت کردن کاملا به چشم می آیند و شکل و رنگ آن ها تاثیر زیادی بر زیبایی چهره و جذابیت لبخند دارد. پس از درمان ریشه دندان ممکن است به دلایل مختلف رنگ دندان تغییر کرده و سیاه یا زرد شود. در این موارد نصب یک روکش سفید می تواند ظاهری طبیعی و سازگار با سایر دندان ها به شما هدیه دهد.
دندان قروچه یک عادت و بیماری است که در آن فرد در زمان خواب در حالتی که استرس و فشار عصبی دارد دندان هایش را به شدت به هم ساییده و می فشارد. این فشار و سایش به حدی است که در بلند مدت می تواند به دندان ها آسیب برساند.
دندان قروچه به دندان های سالم که استحکام زیادی دارند صدمه می زند. این صدمه و آسیب برای دندان هایی که به دلیل درمان عصب کشی ضعیف شده اند بیشتر خواهد بود.
روکش دندان عصب کشی شده تا حد زیادی دندان را تقویت کرده و استحکام آن را در برابر فشارهای جانبی مانند دندان قروچه افزایش می دهد. لذا روکش دندان بعد از عصب کشی برای افراد مبتلا به دندان قروچه لازم و ضروری است.
فاصله زمانی بین انجام عصب کشی و روکش دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. شرایط دندان قبل و بعد از عصب کشی و وجود عفونت از جمله عوامل تعیین کننده مدت زمان لازم بین فرآیند عصب کشی و روکش دندان است.
البته در این مورد نظر دندانپزشک که شرایط بیمار را به خوبی می داند مهمتر است. گاهی توصیه می شود برای روکش دندان بعد از عصب کشی چند ماه صبر شود. زیرا احتمال موفقیت درمان عصب کشی صد درصد نیست. ممکن است بعد از انجام این درمان، اقداماتی مانند جراحی ریشه دندان نیز لازم باشد که در این شرایط روکش دندان معنایی ندارد.
به طور قطعی نمی توان گفت که روکش دندان عصب کشی شده یک اقدام ضروری است. دندان هایی که بعد از عصب کشی حداقل سه چهارم بافت تاج آن باقی مانده باشد، یا تنها از یک نقطه تاج دندان پر نشده عصب کشی صورت گرفته باشد بهتر است روکش نشود.
دندان عصب کشی شده به دلیل سوراخ کاری و تمیز کردن پالپ، یکپارچگی خود را از دست می دهد و برای داشتن استحکام لازم برای تحمل فشارها نیاز به تقویت دارد.
روکش دندان این استحکام را به دندان می دهد. اگر می خواهید دندان های خود را بعد از عصب کشی از آسیب های احتمالی نجات دهید و طول عمر آن را افزایش دهید، دندان را روکش کنید. به طور کلی دندان روکش شده استحکام، مقاومت و طول عمر بالاتری دارد.
مراقبت های بعد از روکش دندان چندان سخت نیست، تنها کافی است بیمار تا چند روز نکات زیر را رعایت کند:
در صورتی که از روکش های دندانی به خوبی مراقبت شود و روکش جنس مناسب و مرغوبی داشته باشد، روکش دندان عصب کشی شده حدود 8 تا 10 سال ماندگاری خواهد داشت.
این مطلب چقدر مفید بود؟
امتیاز 5 / 5. تعداد نظرات : 2
اولین نظر را شما ثبت کنید!